Cruelty Free Nedir?
Geçmişte ve günümüzde kozmetik üretimi için yapılan laboratuvar deneylerinde hayvanların kullanıldığı, herhangi bir ilaç ya da kozmetik ürünün insan kullanımına sunulmadan önce hayvanlar üzerinde denendiği bilinir. Son zamanlarda Cruelty free ne demek sorusu kozmetik ürün kullanıcıları tarafından sıkça sorulmaktadır. Cruelty free hiçbir hayvan üzerinde bu tür testlerin, deneylerin yapılmaması anlamına gelir. Testler sırasında hayvanların acı çekmesi, deney sırasında ölmesi, vücut bütünlüğünün bozulması etik ve insani değildir. Cruelty free etiketi taşıyan ürünler, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde testlerin, deneylerin yapılmadığı anlamını taşır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin yasaklanması, bu konuda yapılan yönetmelik değişiklikleri hayvanların daha fazla acı çekmesinin önüne geçmiş gibi görünse de insanlığın bu konuda kat edeceği oldukça uzun bir yol var demek yanlış olmaz. Hem etik hem de insani olarak Cruelty free bilincine sahip olan markalar, kurumsal değerleri arasına cruelty free ürünleri dahil ederek, üretim ve kalite sistemlerine de bu kriteri ekleyerek sürdürülebilir olmasını sağlamayı hedefler. Bu alanda verilen uluslararası sertifikalar ve ambalajlar üzerinde yer alan logolar da cruelty free ürün kullanımına katkı veren kurum ve sektörleri takdir ederken logolarla da toplum bilincinin oluşmasına katkı sağlar.
Vegan Ürün Nedir?
Hayvan hakları deyince aklımıza gelen diğer bir kelime ise vegan. Cruelty free anlam olarak ürünlerin deney sürecinde hiçbir hayvanın kullanılmaması anlamına gelirken vegan ürünler, içinde hiçbir hayvansal madde içermeyen ürünler anlamına gelir. Vegan kavramı ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından olan Donald Watson tarafından ortaya atılmıştır. Veganlar hayvanların ve hayvansal ürünlerin kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmeyi reddeder; deri, kürk, hayvan jelatini gibi hammaddelerin kullanıldığı giysileri de reddederek bitkisel kumaşlardan üretilmiş kıyafetleri tercih ederler. Bunun yanında hayvansal ürünlerin kullanılmadığı vegan kozmetik ürünler ve temizlik ürünleri sadece veganlar değil tüm kullanıcılar için bir alternatiftir. Bu nedenle bitkisel yağlar ve bileşenler kullanılarak üretilen kozmetik ve bakım ürünleri veganların tercihleri arasında yer alır.
Vegan yaklaşım etik, çevresel ya da beslenme gibi farklı şekillerde kendini gösterirken tüm yaklaşımların ana eksenini hayvan haklarının yanında ekolojik faktörler de oluşturur. Bunun yanında beslenmede de hayvansal ürünlere alternatif bitkisel ürünlerin olması vegan beslenme yaklaşımının temelini oluşturur. Vegan ürünlerin ortak özelliği tamamen doğal ve bitkisel ürünlerden üretilmiş olmasıdır. Diğer yandan yine bitkisel yağların kozmetik sektöründe iyi bir alternatif olması da hayvansal ürün kullanılmadan da üretim yapılabileceği savını güçlendiren önemli bir etkendir. Türkiye kozmetik piyasasına bakıldığında Eyüp Sabri Tuncer vegan sertifikalı ürünler kategorisinde sektörde ilk olmayı başarmıştır. Diş macunu, sabun, duş jeli, şampuan, saç kremi, el ve vücut losyonları gibi geniş ürün yelpazesi firmaya bu vegan sertifikasını kazandırmıştır.
Cruelty Free ve Vegan Ürünlerin Kozmetikteki Yeri
Uzun bir geçmişe sahip kozmetik sektöründe bazı markalar tarafından hala hayvanlardan faydalanılsa da cruelty free ve vegan ürünlerin kullanımı Türkiye’de ve dünyada hızla artmaya devam ediyor. Hayvan haklarına saygı duymak, değişen ekolojik dengeye ve hayvanlara zarar vermeyerek üretim ve tüketim yaparak katkı sağlamak her alanda olduğu gibi bu sektörde de kıymetli. Cruelty free ürünler hem beklenen etkiyi yaratması hem de etik ve insani kaygılar dikkate alınarak üretildiği için kullananlara da sosyal sorumluluğu yerine getirme rahatlığı yaşatıyor. Eyüp Sabri Tuncer, mümkün olan her alanda cruelty free, vegan hammadde ve yardımcı malzeme kullanmayı kendi üretim politikasına entegre etmiştir ve doğanın kendi içindeki muhteşem kokularını bir araya getirerek kullanıcılar için maksimum fayda yaratmayı hedeflemiştir. 1923 yılından bu yana kozmetik sektörüne farklı kokularla katkı sağlamaya çalışırken gülden okyanus esintisine kadar doğanın sofistike kokularını kullanıcılarla etik üretim anlayışıyla buluşturur.
Vegan cilt bakım ürünleri arasında yer alan Alaçatı lavantası, içeriğindeki doğal zeytinyağıyla el, yüz ve vücut temizliğinde oldukça etkilidir. Cildin doğal nem dengesini korurken cildi temizleyerek günlük bakımına katkı sağlar. İçeriğinde yer alan zeytin yağı cildin beslenmesine katkı sağlarken ürün lavantanın dinlendiren kokusunu da cilde taşır. Limon, mandalina, limon çiçeği, Hindistan cevizi, çam yağı, argan yağı, avokado gibi doğadaki bitkilerin kokularını ve faydalarını evlere, ofislere ve çantalara taşımayı başaran Eyüp Sabri Tuncer’in cruelty free cilt bakım ürünleri üzerinde yer alan vegan ya da cruelty free logoları da kullanıcıları yönlendirir nitelikte konumlandırılmıştır.
Kozmetikte Cruelty Free Ya da Vegan Girdi Kullanmak Neden Önemli?
Vegan ya da Cruelty free hammadde veya yardımcı malzemeleri kozmetik dahil her sektörde kullanmak toplumsal bilinç ile açıklanabilir. İlkel toplumdan bilinçli ve aydın toplum seviyesine gelindiği hatta makine öğrenme kavramının konuşulduğu günümüz dünyasında alternatif üretim şekillerine yönelmek kaçınılmazdır. Bu noktada diğer canlıların hakkını savunmak ise hem ahlaki hem de insani görev haline gelmiştir demek yerinde olur. Herhangi bir AR-GE çalışmasında başka canlıya zarar vermeden ürün geliştirmek, artık bir çok ülkede etik kurallar çerçevesinde değerlendirilir. Uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan cilt bakımı, kolonya ve Vegan temizlik ürünleri, insanların gündelik yaşamlarına değer katan ürünlerdir. Bununla birlikte insanların kendini iyi hissetmenin bedelinin diğer canlılara ödetilmesinin etik ve ahlaki olmadığını da söylemek gerekir. Dolayısıyla hem kozmetikte hem de temizlik maddeleri gibi ürünlerde vegan ya da cruelty free kullanmak hayvan hakları ve etik değer anlayışına katkı sağlamak açısından önem arz eder. Eyüp Sabri Tuncer’in mutfak sabunu, Quick & Clean yüzey temizleyicisi gibi ürünleri de cruelty free olarak üretilerek bu anlayışa katkı sağlamaktadır.
Diğer yandan teknolojinin geldiği bu noktada hem lojistiğin hem de üretim teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir dünyada alternatif hammaddelerin bulunması da vegan sektörünü güçlendirir. Kişisel bakım ürünlerinde, Cruelty free şampuan gibi ürünlerin içeriğinde kullanılan maddelerin insan sağlığına zarar vermemesinin yanı sıra hayvansal yağlar içermemesi ve çevreye zarar veren içeriklerin yer almamış olması kullanıcılara sunulan önemli faydalar arasındadır. Ürünlerde kullanılan cruelty free ve vegan logoları ise kullanıcıların tercihlerini kolaylaştırır.
Cruelty Free ve Vegan Ürünler
Her ne kadar vegan ve cruelty free hareketlerinin geçmişi 1940 ve 1950’li yılların sonuna dayansa da Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin kozmetik ürünlerin AR-GE çalışmalarında hayvan testlerini yasaklaması 2013 yılında olmuştur. Bu harekete Türkiye ile birlikte birçok ülkenin katılması ise sevindirici olmuştur. Türkiye’de 2015 yılında kozmetik alanındaki yönetmelikte değişiklik yapılarak kozmetik ürünlerin geliştirilmesi sırasında hayvanlar üzerinde test çalışması yapılmasının yasaklandığını bildirilmiştir. Bu yasağın yürürlüğe girmesi 2016 yılının Ocak ayına denk gelir. Eyüp Sabri Tuncer’in aldığı vegan sertifikalı ilk kozmetik markası unvanının yanında Avrupa Vejetaryen Birliği tarafından verilen V-Label sertifikasına da sahip olması, bu alandaki hassasiyetini göstermektedir. Vegan ürünler arasında sayılan vegan diş macunu, doğal bambu ve aktif karbonlu, misvak, karanfil, karadut ve çikolata özlü formülleriyle kullanımı keyifli ve sağlıklı vegan ürünler arasındadır.
Cruelty Free ve Vegan Ürünler Kullanarak Hayvan Dostlarımızı Korumaya Ne Dersiniz?
Dünyanın sadece insanlara ait olmadığı, dünya üzerindeki tüm canlıların eşit yaşam hakkına sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bununla birlikte yüksek bilinç seviyesi ve çevreye karşı duyarlılık da bireylerin tercihlerde etkili olur. Doğa sadece çiçekleri, böcekleri sevmekle korunamayacağı gibi hayvanları da sadece severek ya da besleyerek korumaya çalışmak yeterli olmaz. Dünyada hayvan ürünlerinin kullanıldığı sektörel çeşitlilik düşünüldüğünde ne kadar hayvanın farklı sebeplerle öldüğünü tahmin etmek oldukça ürkütücü! Tekstil sektöründen ilaç sektörüne birçok sektör gerek hammadde gerekse deneylerde hayvanlardan faydalanmayı hala tercih etmektedir. Cruelty free duş jeli gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılan bitkisel içerikli maddeler, cruelty free anlayışına verdiği katkı ile bilinir.
İnsanlar için kişisel bakım hayatın bir parçasıdır. Yeni ürünleri denemek, sağladığı faydanın devam etmesini istemek, beğendiği ürünü kullanmaya devam etmek genel insan davranışları arasındadır. Vegan vücut losyonu gibi rahatlatıcı etkisi olan ürünlerin içeriğinde bulunan avokado, macamadia gibi yağlar yumuşaklık hissinin yanında kokularıyla günü tüm yorgunluğunu almaya katkı sağlar. Kullanıcı dostu olarak tasarlanan bu ürünlerin bitkisel içerik tercihi ise hayvan dostlarımızın da yaşamlarına katkı sağlar.
Neden Cruelty ve Vegan Ürün Kullanmalıyız?
Cruelty free ya da vegan ürün kullanmanın her şeyden önce etik boyutunu fark etmek önemlidir. ‘Neden Cruelty free ve Vegan ürün kullanmalıyız’ sorusunun cevabını aşağıdaki 5 madde altında özetlemek mümkündür:
- Cruelty free ve vegan içerikli ürünler hayvanlar üzerinde yapılan testlerin önüne geçer.
- Bitkisel içerikli ürünler, doğal yapılarıyla insan vücuduna maksimum katkı sağlar.
- İnsan dışında da yaşayan canlıların vücut bütünlüğü bozulmadan, acı çekmeden yaşama hakkına saygı göstermek anlamına gelir.
- Ürün satın alırken cruelty free ve vegan logosuna dikkat edilmesi yasalarla da desteklenen yönetmeliklerin uygulanmasına katkı sağlar.
- Ülkemizin zengin bitki örtüsü ve meyve çeşidi kullanılarak hazırlanan kozmetik ürünlerinden fayda sağlamak ekonomiye de katkı sağlar.